Egy fodrász mindenhez ért, mindenhez is

A fodrászomhoz azért is szeretek járni, mert minden témában ki lehet kérni a véleményét. Ráadásul nagyon lelkesen tud mesélni bármiről. Múltkor azt mesélte el, hogy milyen élményeket szerzett az autószerelőnél.

Olajcserére kellett vinni az autót. Ezt sokan otthon is megoldják, de jobb, ha szakember csinálja. Különböző autókon más szerszám kellhet például az olajleeresztő csavar megbontásához. Az autószerelők sokkal gyorsabban és hatékonyabban dolgoznak. Néha, viszont megrögzötten tudnak ragaszkodni a dolgokhoz. A fodrászom motorolaj adalékanyag fanatikus embert fogott ki. Minden áron ragaszkodott hozzá, hogy tegyenek plusz anyagot az olajhoz. Valószínűleg igaza is volt, mert sokan alkalmaznak ilyeneket.

A motorolaj adalékok javítják az olaj bizonyos tulajdonságait. A viszkozitás mértéke például nagyon fontos a motorolajoknál. A flakonokra is rá van írva két szám, ami azt jelöli, milyen viszkozitási osztályba van besorolva. Azt, hogy a saját autónkba milyen kell, a gépjármű kézikönyvében tudjuk megnézni. Oda kell figyelni, hogy csak az autógyártó által is elfogadott szabványnak megfelelő olajat válasszunk. Amikor már közeledik az olajcsere időpontja, akkor én mindig egy weboldalról rendelem meg a szükséges anyagokat. A motorolajból megkeresem az előírt típusút és választok hozzá motorolaj adalékot is (https://www.olajwebshop.hu/xado-motorolaj-adalek/olajadalekok/adalekok-t101729.html), mert én is szeretek biztosra menni.

A motorolaj adaléknál arra szoktam odafigyelni, hogy javítsa a kenőolaj kopás elleni védő hatását. Ha túlságosan kopnak a súrlódó alkatrészek, akkor túl sok, apró fémszemcse keletkezik a rendszerben. Ez jelentősen ronthatja az autó teljesítményét. A speciálisan erre a célra készült anyagok segítik az alkatrészek pontos illeszkedését, ezáltal csökkentik a súrlódást és még csöndesebben is fog működni a motor.

Azt szeretném, hogy sokáig problémamentesen fusson az autóm, ezért megpróbálok odafigyelni a részletekre. A fodrászomnak is mondtam, hogy ne panaszkodjon az autószerelőjére, csak jót akart a plusz adalékanyaggal.