Életút tanácsadás a fodrásztól

A fodrászunk általában a barátunk, vagy más szempontból a tanácsadónk is. Hajvágás közben kibeszélhetjük aktuális problémáinkat, és mindig meghallgató fülekre találunk. Kibeszélhetünk magunkból mindent, ami a szívünket nyomja, és gyakran hasznos tanácsokat is kapunk.

Az én legnagyobb problémámat mostanában a stressz okozza. A rengeteg tennivaló, munka, párkapcsolat elveszi az ember energiájának a nagy részét. Erre jönnek még a határidők, az időbeosztás, a felelősség… Tehát sokszor összecsapnak a fejem felett a hullámok. Már sok mindent próbáltam aromaterápiától kezdve, masszázson át a környezet változásig.

Elmeséltem ezt a fodrászomnak. Hogy milyen nehéz minden között egyensúlyt találni. Hogy a párkapcsolatomnak is tudjak időt szentelni, de a barátaimat se hanyagoljam el. A munkából adódó stresszt nem szabad hazavinni, mert akkor azt az otthoni légkör bánja. Ugyanakkor ott van a rengeteg házi munka, hogy rend legyen meg tisztaság, és meleg étel az asztalon…

Figyelmesen hallgatta a mesémet, majd azt mondta: “A meditáció a megoldás a problémádra.”

Ettől meglepődtem. Sohasem tartottam magam túl spirituális vagy vallásos típusnak. A meditációról sem sokat tudok, leginkább egy kopasz szerzetesre asszociálok róla. De elgondolkodtatott a dolog. Ha ennyire határozottan állítja hogy a meditáció segítene, akkor érdemes elgondolkozni rajta.

Érdeklődtem hát, mit is jelent ez pontosan, és hogyan lehet elkezdeni. Elmondta, hogy a meditációban, egy relaxált, befelé figyelő állapot elérése a cél. Kitisztítjuk a fejünket, a gondolataink csak úgy elhaladnak mellettünk. Ez által ki tudunk kapcsolódni kicsit. A megnyugvás is sokat segít, hiszen ebben a rohanó világban ritkán van időnk megpihenni. De ha tudatosan figyelünk erre, előbb utóbb bele lehet jönni.

“Az első lépés, hogy üljünk le török ülésben (később a gyakoroljuk a lótusz ülést akkor abban), húzzuk ki magunkat, és próbáljunk elfelejteni mindent. Zárjuk ki a körülöttünk lévő világot, és koncentráljuk befelé a gondolatainkra, a légzésünkre…”

“Ez nem tűnik túl bonyolultnak” – mondtam.

Erre válaszolt hogy tényleg nem bonyolult, de azért gyakorlást igényel. Elsőre még nem lehet nagy eredményeket elérni. De vannak olyan rituális tárgyak, amelyek segítenek a meditációban. Ilyen például a hangtál. Javasolta, hogy szerezzek be egyet. Mert ezeknek a tálaknak a hangja segít az elmélyülésben, és a koncentrációban. Ugyanakkor akár meditáció nélkül is csökkentik a stresszt és kiegyensúlyozottabbá teszik a viselkedésünket, hangulatunkat.

A hangtálak olyan rezgéseket hoznak létre a hangunkkal, amely jótékonyan hatnak a testi és lelki egészségre egyaránt. Mert az általuk kiadott hang frekvenciák rezonálnak a különböző csakráink állapotára. Ezért nem csak a tudatot, hanem a lelket is gyógyítják, egy máshogy megfoghatatlan módon.

És, a hangtálak hangszerként is használhatóak. Bár a megszólaltatás itt is gyakorlást igényel, a végeredmény teljesen megéri. Azt mondta, neki is van egy otthon, és azóta sokkal nyugodtabbnak érzi magát. Sőt, a hangtál a lakása feng shui elrendezésében is segít, mert ezeknek a tálaknak formájuk és kinézetük miatt magas energia szintjük van, így tudják korrigálni az otthon megrekedt vagy alacsony energia szintjét.

“Én annyira nem hiszek a feng shuiban – mondtam – de ez a hangtál nagyon érdekesnek hangzik. Úgy döntöttem, adok neki egy esélyt, mert ígéretes.”

Végül örültem, hogy kaptam jó tippeket a problémám megoldásához, és a stressz levezetéséhez. Tényleg hasznosnak gondoltam őket. És közben persze a hajam is szép lett.