Fodrászatom fejlődésének története

Viszonylag hamar eldöntöttem, hogy fodrász szeretnél lenni és erre komolyan készültem is. Mármint már kisiskolásként mindig az osztálytársaim haját túrtam, ők pedig imádták. Én meg egyre szebb és ügyesebb dolgokra lettem képes. Szóval a gimi után körülbelül semmi megterhelésbe nem került elvégeznem egy fodrász tanfolyamot. Közben pedig már a kliens köröm is kialakult. Elég könnyű utat jártam be, azt hiszem, hálát adhatok Istennek. Mondjuk a szalonom elindítása picit döcögősen indult, de most már többszörösen is vissza adta a bele fektetett pénzt és energiát. Egy elég nagy szalonról van szó, ahol én fodrászként dolgozom, van egy manikűrös lány, van egy szolárium gépünk, valamint részmunkaidőben, előre egyeztetett időpontokra sminkeseink is vannak. Tulajdonképpen az egész környék hozzánk jár szépülni. Nincs a városban olyan esküvő, amely menyasszonya nem nálunk készülne elő a nagy napra.

Időközben pedig, mivel tíz év munka után hiányozni kezdett az életemből a fejlődés, úgy éreztem, hogy újra tanulnom kell valamit, hogy véget vessek ennek a stagnálásnak. Szóval valami gazdasági képzésre iratkoztam be. Bevallom, ez elég bátor húzás volt, és sajnos nem sikerült befejeznem, a matek nem ment soha valami jól. De mégis sikerült valami újat hozni az életembe, mert támadt egy remek ötletem. Kitaláltam, hogy ékszereket fogok árusítani a szalonunkban. A tér elég tágas ahhoz, hogy egy plusz standot kialakítsunk, és volt is néma ötletem, hogy milyen ékszerkészítőkkel vehetném fel a kapcsolatot. Mivel egyedi, kézzel készített ékszereket szerettem volna árulni.

Amit viszont semmiképp sem szerettem volna, az a tipikus ékszeres pult, ami minden ékszerboltban van. Valami izgalmasra vágytam, ami díszletként is szolgál a szalonomban, és amire mindenki felkapja a fejét. Elmeséltem a tervemet a manikűrös társamnak és azonnal meg is volt a tervünk.

Úgy döntöttünk, hogy ékszerdobozokat vásárolunk a Bagboxtól. Ő ajánlotta az oldalt, mondta, hogy a férjének vásárolt onnan bőr pénztárcát és akkor látta, hogy milyen csodálatos ékszerdobozaik vannak. Csakhogy mivel ő fülbevalón kívül mást nem igazán szokott viselni, nem érezte szükségét, hogy vásároljon magának. De azt mondta, hogy mindenképp szeretne segíteni a választásban, ki ne hagyjam. Úgyhogy úgy döntöttünk, hogy a szalon megtakarításaiból ékszerdobozokba fektettünk. 

Végig néztük a kínálatot és többet is sikerült kiválasztanunk. Az érdekesség kedvéért kezdem a legkülönlegesebbel. Vásároltunk egy hat darabos karóra tartót. Azt nem tartottam valószínűnek, hogy karórákat is fogunk árusítani, de ha sikerül találnunk egy ékszerészt, aki különleges karpereceket készít, akkor a legigényesebben mégiscsak egy ilyen tartóban lehet tárolni őket. 

Kis ékszerdobozokat nem is nagyon néztünk, mivel nekünk igazán nagyokra voltak szükségeink. Szóval a következő két ékszerdobozt a luxus méretű dobozok közül választottuk. Az egyikük egy öt fiókos ékszertartó volt.

Mit is tud ez a doboz?

Két darab függő tartója van, tizenhat részre van osztva a felső rekesz, ahol kitűzőket terveztünk tárolni, két darab gyűrűtartó párnácskája is van, aztán vagy egy darab öt részre osztott fiók, két nagy fiók és két osztott fiók.

A másik luxus méretű ékszerdoboz, amit kiválasztottunk, szintén két darab függő tartóval rendelkezik, hat darab zárható és hat darab nyitott rekesszel a felső tálcán, egy darab kivehető tálcával, melyben három darab ékszercsík van, egy darab gyűrűtartóval és még három fiókkal rendelkezik.

Mindkettőben közös, hogy van egy-egy rugalmas zsebük a fedelén, amelybe úgymond tárolni tudjuk azokat az ékszereket, amelyeket a megvásároltak helyébe tervezünk rakni. Mindkét doboz, valamint a karóra tartó is kulcsra zárható. Ennek is kifejezetten örültünk, mert minden este elzárjuk őket, berakjuk egy szintén kulccsal zárható szekrénybe és úgy zárjuk be a szalont. Ezért is jó, hogy ilyen gyönyörű ékszerdobozokat választottunk, mert könnyű elpakolni őket.

Aztán még azt érdemes tudni, hogy annak ellenére, hogy szinte az összes dobozban található egy kis tükör, beépítve a tető belső részébe, mi kifejezetten olyat kerestünk és választottunk, amiben nincs tükör. No nem azért, mert nem szeretnék, hogyha valaki felpróbálja az ékszereket, hogy ne lássa magát, hogy hogyan áll neki. Csak azért döntöttünk így, mert a szalonban a legtöbb helyen még tapéta helyett is tükör van, szóval mindenhol megbámulhatja magát a kedves vendég vagy vásárló. Amire pedig még figyeltünk, az az, hogy mindegyik egyforma színű legyen. Mégpedig fekete bőr. A szalon székeihez és a teljes eleganciához, amit képviselünk a fekete bőr ékszerdobozokat tudtuk a leginkább elképzelni.

Mivel a vásárlásunk 10.000 forint felé esett, ezért a GLS futárszolgálat ingyen hozta ki hozzánk, a szalonba. Mivel a cégnek vásároltuk, annak rendje s módja szerint számlát is kértünk hozzá. Nagy nyugalmat adott a vásárlás során a tudat, hogy a Bagbox még futárt is küld hozzánk és elszállíttatja az ékszeres dobozokat, ha valamiért mégsem szeretnék őket. Na meg persze vissza adja a pénzt. De egyébként erre nem volt szükség. Nagyon meg voltunk elégedve az ékszerdobozokkal.

Viszonylag hamar sikerült találunk kézműves ékszerkészítőket is. Először egy helyi gyöngyfűző termékeit kezdtük árulni, nyakláncokat, fülbevalókat és karkötőit. Aztán a szomszéd városból találtunk egy ötvöst aki egyedi karpereceket és gyűrűket készít különböző, erre alkalmas fémekből és kövekből. Ezzel már sikerült is betöltenünk az egyik nagy ékszerdobozt, valamint a karóra tartót. De nemsokára már maguktól keresett meg minket egy ékszerkészítő. És lassan a második dobozunk is teljesen feltelt. Ami pedig még jobb, az az, hogy nagyon hamar felkerültünk az emberek mentális térképére, mint különleges ékszereket árusító hely, úgyhogy az üzlet is elég jól ment. Annyira nagy volt az érdeklődés és olyan sok ékszerkészítővel sikerült felvennünk a kapcsolatot, hogy végül rendelnünk kellett még egy ékszerdobozt. Ezt az új dobozt már nem luxusméretben választottuk ki, hanem a nagy méretű dobozok közül az egyik legkisebbet vettük meg. Mivel ez a doboz arra a célra szolgál, hogy amikor épp nagyon sok árunk van, mert több ékszerkészítő is új ékszereket hozott, akkor azokat is tudjuk kirakni ennek a plusz doboznak a segítségével. De ha ezt kirakjuk a pultra, kicsit már zsúfolt pult. Úgyhogy ahogy fogyni kezdenek a termékek, azt el is rakjuk és marad a jól bevált két óriási és gyönyörű ékszerdoboz, valamint a karóra tartó a karperecekkel.

Azt kell hogy mondjam, hogy életem egyik legjobb döntése volt az a befejezetlen gazdasági suli, mert annyira sikerült általa különlegessé tenni a fodrászatnak indult, ma már mindenféle szolgáltatással foglalkozó szalonomat, hogy az egyik legjobban kereső magánvállalkozás vagyok a kis városkánkban. Abszolút büszkeség fog el, ha erre gondolok. Sőt mostanában már azon agyalok, hogy még mit lehetne kitalálni. A közfalas szomszéd árulja a lakásást és túl nagy potenciált látok benne. Úgy érzem, hogy le kell csapnom rá és tovább növelnem a “kis fodrászatomat.”