Hallottál már az oxigénterápiáról?

Én is csak nemrégiben, amikor elmentem a fodrászomhoz, és amíg a frizurámat készítette, addig elmesélte, hogy mostanában nincs jó passzban, mivel apukájának súlyos, krónikus légzési elégtelensége van. Több éven keresztül aktív dohányos volt, valószínűleg ez okozott neki légúti gyulladást. Mondtam, hogy nem hallottam róla, hogy hogyan kezelik ezt. Azt mondta, most egy új módszert próbálnak ki éppen, ami az oxigénterápia. Nagyon sok orvosnál jártak már, és többen is ajánlották neki ezt a fajta kezelési módszert.

Én még nem hallottam korábban az oxigénterápiáról, így nem is tudtam elképzelni, hogy hogy megy ez. A fodrászom azt mesélte, hogy ez egy otthoni kezelési lehetőség, amihez oxigénpalackokat kell beszerezni. Erre többféle módszer is van, de leginkább a háziorvos és a szakorvos szokta az oxigénpalackokat megrendelni. Van egy weboldal, ahol az oxigénpalackokat különböző méretekben lehet beszerezni. Nagyon sokan nem vesznek tartalékot, és mivel félnek, hogy a csere előtt kifogy az oxigénpalack, kevesebbet használják. Úgy viszont nem annyira hatékony. A fodrászom úgy mesélte, hogy az apukája heti 2-szer kellene, hogy cserélje a palackokat, azonban nagyon oda kell rá figyelni, mert gyakran nem veszi be a kellő mennyiséget. Azt mondja, hogy nagyon drágák, és nem is biztos, hogy használnak, így kevesebb mennyiséggel teszteli először. El kellett neki magyarázni, hogy a megfelelőhatás érdekében mindenképpen annyit vegyen be, amennyit az orvos előír, akkor is, ha nem keveset kell költeni rá.

oxigén-palackKíváncsi voltam arra is – miközben a fodrászszékben ültem -, hogy nem veszélyes-e ezeknek az oxigénpalackoknak az otthoni tárolása. Azt mondja a fodrász, hogy ők is tartottak tőle az elején, de most már megszokták, hogy használni kell. Egyébként az a legnagyobb baj vele, hogy drága, robbanásveszélyes és nagy a súlya és a térfogata, de összességében hatékony azok számára, akik ilyen krónikus légúti gyulladásban szenvednek. A fodrászom szerint látszik a fejlődés és a változás az apukáján, sokkal jobb a kedélyállapota, és reméli, hogy a jövőben az életminősége még többet fog javulni.

Nem szoktam meg, hogy a fodrászomnál ilyen komoly témákról beszélgessünk, azonban láttam rajta, amikor leültem, hogy nyomasztja valami. Engem is mindig hosszú ideig foglalkoztat, ha a szüleim egészségével nincs valami rendben, így megértem, hogy őt ez most ez nagyon megmozgatja. Jó volt hallani, hogy az oxigénterápia jó hatással van az apukájára, és azt is, hogy van lehetőség az otthoni gyógyulásra az oxigén palackok segítségével.