Ilyen lenne álmaim fodrászata

Formás székek, csillogó tükrök, nagyon drága szerszámok és egyenruhás személyzet… Így képzeltem álmaim szalonját fiatalabb koromban. Mára már nem a dizájn és a ragyogás számomra a legfontosabb. A tapasztalataim alapján egészen másmilyen szalont építenék.

Egészséges szalon, egészséges fodrász, elégedett vendég

Korábban már meséltem a szalonom fejlődéséről. Tettem egy kitérőt egy gazdasági iskolába, aztán sokáig küzdöttem az álmaimért, úgyhogy a szalonomról csak nedvesedő szemekkel és mély szenvedéllyel tudok nyilatkozni. De azért az évek során rájöttem, hogy kicsit túl sok kompromisszumot kötöttem. Ma már másképpen csinálnám.

Fodrászként álló munkát végzünk, ráadásul emberekkel dolgozunk, ezért az egészségünk mindennél fontosabb. Fájós derékkal nem lehet szép munkát végezni, megfázva, gyulladt szemmel pedig nem is szabad a vendégekkel foglalkozni. Éppen ezért az egészségünk a legfontosabb.

Ehhez a következők kellenek:

  • Jól fűtött, légkondicionált helyiség
  • Kényelmesen elérhető, jó minőségű eszközök
  • Világos szalon, minél több természetes fénnyel
  • Jó környék, megfelelő infrastruktúrával.

A szalon lelke: a fűtés

Talán furcsa, hogy ezt írom, de a fűtés és a légkondicionálás a szalon lelke. Nagyon fontos a megfelelő páratartalom és a kellemes hőmérséklet is. Légkondicionálásra még nincs igazán ötletem, de mindenképpen olyan klímát választanék, amelyik a levegő víztartalmát is tudja szabályozni és nem viharos erővel, hanem inkább egyenletesen keringeti a levegőt – nehogy a vendégeim megfázzanak, például egy hajfestésnél.

Amióta hallottam az elektromos padlófűtésről, azóta tudom, hogy a következő szalonomba ilyet szeretnék. Elsőre nem tűnik tíz pontos ötletnek egy fodrászszalonba újabb olyan eszközt kötni, amelyik elektromos áramot fogyaszt. Csakhogy az elektromos padlófűtés üzemeltetési költsége akár nulla forint is lehet, főleg, ha a szalonhoz napelem rendszer is épül – de erről majd később.

Minőségi eszközök: senki ne kapkodjon!

A szalonomat kizárólag új, tartós, minőségi eszközökkel rendezném be. Ez is ugyanolyan, mint a padlófűtés meg a napelem: lehet, hogy az elején ez egy nagy és bátor befektetés, de később maximálisan megtérül. Én ma már bevárnám, hogy legyen annyi pénzem, hogy mindent a legjobb minőségben tudjak megvásárolni, csak ezután kezdenék neki a tervezésnek. A lényeg, hogy minden tartós legyen, kézre álljon, és később a lehető legkevesebbet kelljen foglalkozni vele.

Természetes fény, jó környezet

Az álomszalonom valahol, jó környezetben található! Akár az agglomerációig is hajlandó lennék költözni ennek érdekében. Ha jól dolgozom, úgyis megtalál a vendégköröm, és egy elegáns, fényes, minden szempontból egészséges szalon, ahol én is megőrizhetem a kondíciómat, mindenkinek sokkal jobb.

Egy vidéki szalonban rengeteg olyan megoldást ki tudnék alakítani, amit egy nagyvárosiban lehetetlen lenne. Például a fent említett napelem-rendszert és az elektromos padlófűtést is – igen, mostanában ennyire fontos nekem ez a téma…

A belsőépítészeti megoldások

Az előzőekben nagy vonalakban megmutattam, hogy milyen lenne a szalonom. Most jöjjenek az apróságok!

Kezdjük ott, hogy mivel padlófűtés lenne, ezért nem kellene a szalonban rengeteg fűtőtestet elhelyezni. Sokkal kevésbé kéne arra figyelnem, hogy hol helyezem el az eszközeimet. A székeket, hajmosó állványokat nyugodtan állíthatnám oda, ahol nekem a legkényelmesebb, és ahol a legjobb a rálátás.

Biztos, hogy úgy alakítanám ki a teret, hogy bármelyik munkafázist tudjam végezni ülve is. Nem vagyok híve annak, hogy a fodrász ülve dolgozzon, de az egészség szempontjából nagyon fontos, hogy időnként meg tudjunk pihenni egy kicsit. Így a nagyon hajtós időszakokat is kényelemesen tudnám végigcsinálni.

Hová pozicionálnám magam?

Ez egy nehéz kérdés. Bár az üzlet szempontjából az a legjobb, ha a szalonomat a prémium kategóriába sorolják, számomra nagyon fontos, hogy szívből tudjak dolgozni. A prémium szalonok vendégkörében jóval kevesebb a kihívás: persze, jó dolog, hogy jómódú, ismert emberekkel dolgozhatok, de nekik sokkal nehezebb meglepetéseket okozni. Sokszor igénybe tudják venni szakemberek tanácsait, tehát eleve úgy érkeznek, hogy tudják, mit szeretnének, vagy mi áll igazán jól nekik.

Ha most tehetném, akkor prémium szolgáltatást nyújtanék, de átlagos embereknek, átlagos szalonok árain. A célom az lenne, hogy lehetőleg állandó, stabil vendégkörrel dolgozzak, de olyan emberekkel, akiknek tudok adni valamit.

Ha például a fűtés árát sikerülne napelemmel terhelni, ha tudnám csökkenteni a működési és világítás költségeket, ez nem lenne rossz befektetés. Hosszú távon, folyamatosan tudnék fejlődni szakmailag.

Taní-tani

Persze a legszebb szalon sem ér semmit, ha nem tudunk a jövőre gondolni. Ha már a fejlődésem garantált, egészen biztos, hogy olyan körülményeket teremtenék, hogy másoknak is átadhassam a tudásomat.

Egyértelmű, hogy olyan szalont szeretnék, ahol oktathatni is tudok. Hiszen a mesterfogásokat én is a régi, nagy tudású fodrászoktól sajátítottam el.

Remélem, egyszer én is azok közé tartozhatok majd, akiktől lehet és érdemes is tanulni. Akkor is, ha ehhez még hosszú út vezet, és az általam megálmodott szalon így, teljes valóságában sosem fog megvalósulni.