Saját fodrász üzletünk megalapozása

Mindig is jó ötletnek tartottam, ha valaki fodrásznak állt. Ez egy olyan szakma, amire mindig szükség lesz. Nagyon nehéz gépesíteni, így a technológiai fejlődés sem itt érezteti először a negatív hatásait. Ráadásul a monoton munkát élvezetesebbé teszi, hogy társaloghatunk közben. A kreatívak rengeteg kihívással találkozhatnak, és még jó a fizetés is. Egy nagyobb üzlet alkalmazottjai lehetünk, így ugyan kevesebbet keresünk, de a vendégek beszerzésével nem kell foglalkoznunk, hiszen fix fizetést kapunk. Akik maguk szeretnék eldönteni, hogy mennyit dolgoznak, és mennyit keresnek, azok számára a vállalkozás indítása a jobb döntés. Ez azonban sokkal kockázatosabb. Nekünk kell fenntartani az üzlethelyiséget, nekünk kell elérni, hogy a vendégek bejöjjenek, amihez jó marketing szükséges, és úgy egyáltalán minden a mi felelősségünk. Mégis az egyik legfontosabb talán a munkahelyünk megfelelő elhelyezése. Muszáj szemelőt lennie, hogy az emberek tudjanak róla, és minél nagyobb eséllyel jöjjenek be hozzánk új emberek, akik csak azért térnek be, mert épp meglátták a kirakatot. Ezért nem csak a jó láthatóság a lényeg, de az sem árt, ha forgalmas helyen van az üzletünk, ugyan akkor az is szempont lehet, hogy mennyi idő alatt jutunk el oda lakhelyünkről. További komoly megfontolást igénylő tényező még, hogy bérelni akarjuk–e a helységet, vagy inkább megvesszük. Ez a döntés sok szempontból fogja befolyásolni későbbi munkánkat, így érdemes szakértő segítségéhez fordulni. Egy ingatlan értékbecslő például jól jöhet.

Az üzletünk ugyanis egy befektetés, mely során magunkba fektetjük tőkénket. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy a munkahely kiválasztása a lehető legoptimálisabb és legolcsóbb legyen. Az emberek gyakran túlárazzák saját értékeiket, így egy szakképzet értékbecslő jó szolgálatot tehet, és több százezer forintot, vagy akár néhány milliót is megspórolhat nekünk azzal, hogy rávilágít, a kiszemelt hely nem ér annyit mennyit kérnek érte.

Később, ha mondjuk még sem jött be ez az ág, vagy vissza akarunk vonulni, esetleg elköltözünk, szintén jól jöhet majd a segítség. Abban az esetben, ha mi hirdetünk, szintén figyelmet kell fordítanunk a valós értékre, ugyanis hiába rakjuk fel magas áron az ingatlant, ha nem veszi meg senki. Amennyiben már az elejétől a megfelelő összeget kérjük üzletünkért, sokkal előbb lesz rá jelentkező ezáltal sok időt spórolhatunk, ráadásul a hirdetés, reklámok költségét sem kell olyan sokáig fizetni, tehát még pénzt is spórolunk. Ehhez azonban kelleni fog a szakember.

Ráadásul több olyan cég is van, ami több szakterületen is jártas. Most elsősorban nem az a fontos, hogy műkincsek és egyéb ingóságok értékét is fel tudják mérni, de az már mindenképp érdekesebb, hogy vállalkozások felszámolásánál, eladásánál, vagy akár pályázatoknál is tudnak segíteni, ami szintén komoly előny. Így sokkal könnyebben el lehet kerülni az anyagi károkat okozó, általában figyelmetlenségből, hozzá nem értésből fakadó hibákat. Az ilyen felesleges kiadások csökkentése pedig minden jó vállalkozás alapja kel, hogy legyen.

Aki attól tart, hogy rosszul jön ki egy ilyen együttműködésből, azt megnyugtatom, a végeredményt igazságügyi szakértő ellenőrzi, és van több olyan cég is a piacon, akik teljes visszafizetést garantálnak hiba esetén, vagy akkor, ha az ügyfél valamiért elégedetlen. Nyilván érdemesebb az ilyen vállalkozásokkal próbálkozni.

Miután találtunk megfelelőnek tűnő segítőt, még érdemes körbekérdezni egyszer, hátha van olyan ismerősünk, akinek már van tapasztalata az adott céggel, de ha továbbra se tántorít el minket semmi, akkor bele lehet vágni az üzletalapításba. Ha mindent jól csinálunk, és hajlandóak vagyunk kemény dolgozni, folyamatosan fejlődni, és a minőségre nem csak törekedni, hanem azt meg is valóstani, akkor garantáltan jó sorunk lesz fodrászként. Az már csak rajtunk áll, hogy eldöntsük, kizárólag nőkkel, vagy csak férfiakkal akarunk foglalkozni, de az igazán profik természetesen mind a két nem képviselőit szívesen látják és ki is tudják szolgálni. Aki így dönt annak kitartást és sok sikert kívánok.